Pápai Ipari Park Kft.
8500 Pápa, Komáromi út 12.
H U N G A R Y

Tel.: 00-36-89/321-313,00-36-30/288-1562

Fax: 00-36-89/321-313

E-mail: pipark@papa.hu

Keresés

Térség időjárása

Szavazások

Szavazás
 

Látógatói statisztika

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa19
mod_vvisit_counterAktuális héten90
mod_vvisit_counterAktuális hónapban215
mod_vvisit_counterÖsszesen317140

Dátum: 2020. 07. 09.

Pápa város

PÁPA ÉS TÉRSÉGE

Pápa

Pápa Budapesttől, Bécstől és Pozsonytól közel egyenlő távolságra, Magyarország gazdaságilag egyik legfejlettebb régiójában található.

Pápán a századfordulótól vannak jelen a nagyobb ipari üzemek, első sorban a textil- és élelmiszer-ipari gyárak, valamint a gépgyártással, faiparral foglalkozó cégek. A város mai arculatában egyre markánsabbak a kis- és középvállalkozások, valamint a külföldi befektetések. A német, olasz, amerikai, holland, osztrák tőkével alapított vagy modernizált cégek egyre több pápainak és környékbelinek biztosítanak munkát. A város gazdasági adottságai a jelenben is jók, Északnyugat-Magyarország gazdaságában meghatározó szerepet játszó városok 40-50 km-es körzetében helyezkedik el, ahol már több multinacionális cég is jelen van.

Multinacionális cégek a térségben: AUDI, ITT, SONY, PHILIPS

A város és a környező (volt járási) községek régiója 1021 km2-en fekszik, 47 települése 60 000 főt számlál. Pápa városában 32 000 ember él. Területi adatait, a települések számát tekintve, a megye legnagyobb régiója.

A VÁROSRÓL, KÖZLEKEDÉSI KAPCSOLATAIRÓL, INFRASTRUKTÚRÁJÁRÓL

Pápa a Bakony-hegység és a Kisalföld találkozásánál fekszik. A településről az első írásos dokumentum 1061-ben keletkezett.

A város barokk arculata a XVIII. században jött létre. Építészeti értékei, kulturális öröksége és termálvize, a közvetlen környék vadász-horgász-gyalogos turistaparadicsomai az idelátogatók számára jelentős vonzerővel bírnak. A városról részletes információk találhatók a www.papa.hu honlapon.

 

kep7

 

Közúton Pápa az M1-es nemzetközi főútról, Győr felől a 83. sz. főúton keresztül, Veszprém felől a 8-as és a 83-as főúton egyaránt könnyen elérhető. A tervek szerint 2012-2014 között megépül az M1-es autópályára vezető Pápát Győrrel összekötő gyorsforgalmi út, így Pápáról 30 perc alatt elérhető lesz az autópálya. Várhatóan ezzel párhuzamosan teljes körűen kiépül a Székesfehérvár-Veszprém közötti gyorsforgalmi út, ez is tovább javítja, gyorsítja a közlekedési lehetőségeket.
A 10 km hosszú körgyűrű tehermentesíti a várost és jobban megközelíthetővé teszi az ipari parkot.

A vasúti kapcsolat a Győr-Szombathely fővonalon biztosított. A vonal része a nemzetközi tehervasúti hálózatnak, ami jó összeköttetést jelent az Adria felé. A Bécset Budapesttel összekötő InterCity-járat is felhasználható a város eléréséhez. A 2001. évben elvégzett rekonstrukcióval az európai szintű állomásépület szolgáltatásai tovább bővültek.

Az energiaellátó rendszerek jól kiépítettek, az üzemi energiaigények kielégítésére alkalmasak.

 

A telefonellátás az egész város területén vezetékes és mikrohullámú rendszerrel működik. Az üzemeltető a szabad kapacitás által az új igényeket folyamatosan és gyorsan kielégíti.

A telefonhálózatot a közvetlen nemzetközi távhívás-rendszerre rákapcsolták.

A városi kommunikációs szolgáltatások révén az internetre való kapcsolódás és előfizetés korlátlanul biztosított.

 

A város szélén található katonai repülőtéren 12 nemzet összefogásával és részvételével C-17-es gépeket üzemeltető nehéz légiszállító ezred működik.

A katonai program részeként - részben NATO-forrásból - mintegy 9 milliárd forintból modernizálták a pápai katonai repülőteret. A katonákon és a külföldieken kívül, Pápán várhatóan 300-350 új munkahely jön létre a programnak köszönhetően.

 

SZAKMAI, SZELLEMI ERŐFORRÁSOK, MUNKAERŐ PIACI HATÁSOK

 

A város arculatának egyik markáns jellemzője az iskolaváros jelleg. Az öt középiskola oktatási szerkezetét a sokszínűség jellemzi. A gimnáziumi, szakközépiskolai, szakiskolai és a szakmunkásképzés teljes kínálatot biztosít a diákoknak. A középiskolák a képzési formák, a tantervek kialakításában a piaci igényekhez igazodnak.

A városi oktatásban jelen van a technikusképzés, az 5. évfolyamos képzés. A városi iskolaszerkezetben meghatározó tényező a szakközépiskolai és szakmunkásképzés. Az 5 intézményben több mint 70 szakma szakmunkás, illetve szakközépiskolai szinten elsajátítható. A középiskolák biztosítják az átképzés, a továbbképzés és a felnőttképzés feltételeit is.

A város a humán bázis fejlesztése érdekében kihelyezett felsőfokú oktatást, valamint felsőfokú akkreditált szakképzést folytat. Ez a kínálat - különös tekintettel a gazdasági szférában jól hasznosítható „reál” szakokra - nagymértékben javítja a helyi képzés lehetőségeit, rugalmasságát, a munkaerő mobilitását, és a régióba új szakmakultúrákat telepít.

Pápán a három gimnáziumban és a két szakképző iskolában 3700 fő tanul. A diákok a szaktárgyak elsajátítása mellet többféle nyelvet is megismernek. Évente az érettségizők közül több mint 100 fő tesz államilag elismert középfokú nyelvvizsgát. A városban több nyelviskola is lehetőséget biztosít a felnőttek részére az idegen nyelv elsajátítására, valamint különböző szintű nyelvvizsgák megszerzésére.

FOGLALKOZTATÁS HELYZETE

Kattintson ide: PIP-foglalk

 

Betelepült cégek

Pápa 1Photo Title 2Photo Title 3Photo Title 4Photo Title 5Photo Title 6Photo Title 7Photo Title 8Photo Title 9Photo Title 10